Konservointi ja korjaustyöt

Villa Rurikissa avoimet ovet la 2.12 klo 10-16 ja Joulutapahtuma la 9.12 klo 10-16

Joululomaa vietämme 20.12 - 3.1.2024

Kultaajan ammattitaitoa tarvitaan niin pieniin kuin suuriinkin työkohteisiin, kotien koriste-esineistä kulttuurihistoriallisesti merkittäviin julkisiin rakennuksiin. Menetelminä käytetään öljy- ja kiiltokultausta.
Taulujen ja peilien kehykset, huonekalut, pikkupatsaat ja ikonit ovat kultaajalle tyypillisiä korjaamisen ja entisöinnin kohteita. Myös muita pintoja ja rakenteita entisöidään.
Korjattavalle esineelle tehdään ensin vauriokartoitus, näin päästään arvioimaan työaika ja menetelmät ja saadaan esineen korjaustyölle kustannusarvio.
Pahimpia likaajia ovat ruoanlaittohöyryt ja rasvat, tupakansavu, katupöly ja noki.
Itse teoksen konservointiin vaaditaan 
taidekonservaattori tai paperikonservaattori, joiden palvelut järjestyvät kauttamme. 

Kultaustyyny
Kultaustyyny

Suomessa on paljon kauniita vanhoja käsityönä valmistettuja kehyksiä. Usein taideteokseen aikoinaan erityisellä huolella valmistettu kehys pukee sitä parhaiten. Kehykset ovat lähes aina korjattavissa. Joskus pelkkä työn pingottaminen ja taulun sekä kehyksen puhdistus saavat teoksen uudistumaan. Villa Rurikissa puhdistamme, korjaamme rakenteellisia vaurioita, teemme pintakäsittelyjä, unohtamatta ornamenttien korjaustöitä.

Teosten ja kehysten säilymisen kannalta tärkeitä asioita ovat oikea lämpötila, valo, ilman suhteellinen kosteus ja ilmanpuhtaus. Kodit eivät kuitenkaan ole museoita, mutta voimme tehdä joitakin perusasioita, kuten vaihtaa lämpötiloja hitaasti, olla asettamatta taidetta suoraan auringon valoon. Käyttää taiteen valaisemiseen UV- suojattua valaistusta, ei koskaan hehkulamppua. Taideteokset ovat herkkiä valolle.